Voorkom slijtage door periodieke aandacht.

Zo belangrijk vinden wij goed onderhoud.

Houten vloer en laminaat
Als u uw vloer goed onderhoudt, gaat de vloer lang mee. Het is daarom belangrijk dat we tijdig en periodiek de juiste aandacht geven aan uw vloer.

Een belangrijke vorm van preventief onderhoud is het reguleren van het vocht. Vocht reguleren betekent dat je ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid in een ruimte goed is. Het mag in een ruimte niet te vochtig zijn, maar ook niet te droog. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen 45% en de 65%. Je kunt dit bereiken door een luchtvochtregelaar in de ruimte te plaatsen.

Laminaat
Het is verstandig een laminaatvloer af en toe te reinigen met laminaatreiniger. Dit schoonmaakmiddel is speciaal bedoeld voor laminaat. Breng nooit parketpolish aan op een laminaatvloer. Daarvoor moet je speciale laminaatpolisch gebruiken.

Lamelparket en duoplanken
Het regelmatig onderhoud van andere geprefabriceerde vloeren hangt af van de manier waarop het parket is afgewerkt: met lak, was of olie. Volg altijd de instructies van de fabrikant op. Als je dat niet doet, kun je geen aanspraak maken op garantie.

Lak
Is de vloer met lak afgewerkt, dan is het verstandig de vloer een paar keer per jaar in de polish te zetten. Hiermee bescherm je de laklaag. Breng de polish over de hele vloer aan, omdat je anders glansverschillen ziet. De droogtijd van de polish is een half uur. Na ongeveer tien polishbehandelingen moet de vloer gereinigd worden met een cleaner. Dit zal ongeveer na twee jaar moeten gebeuren. Daarna kun je weer met de polishbehandelingen beginnen.

Was
Een wasvloer moet je regelmatig in de was zetten. Dit kun je ook plaatselijk doen. In tegenstelling tot de lakvloeren zijn bij een wasvloer namelijk geen grote glansverschillen te zien. Het is verstandig de vloer iedere twee jaar grondig te reinigen. Als je dat niet doet, zal de was zich op sommige plaatsen ophopen. Het wordt dan steeds moeilijker om de was weg te halen. In de tussenliggende perioden kun je de vloer blijven behandelen met was.

Olie
Een geprefabriceerde vloer die met olie is behandeld, moet regelmatig met olie worden ingewreven. Meestal schrijft de fabrikant van de geprefabriceerde vloer voor hoe vaak je de vloer moet behandelen. Ook geeft de fabrikant vaak aan welk soort middel je moet gebruiken. Er zijn namelijk veel verschillende soorten op de markt. Het is niet verstandig om na elkaar verschillende soorten aan te brengen, omdat sommige soorten niet met elkaar samengaan.

Vlekken
Voor alle soorten vloeren geldt dat je vlekken altijd zo snel mogelijk moet weghalen. Hieronder staan de meest voorkomende vlekken, met daarachter de manier om de vlekken weg te halen.

Praktische tips van de vakman.

  • Leg een stevige vloermat bij de buitendeur;
  • Plak viltjes onder de stoel- en tafelpoten;
  • Zet geen poreuze plantenpotten op de vloer;
  • Verzet zware voorwerpen in plaats van ze te verschuiven;
  • Loop niet met naaldhakken op de vloer;
  • Stofzuig de vloer dagelijks en maak ze regelmatig schoon met een vochtige doek of stofwisser.
Vraag advies
200709_STP_vloer_leggen_Nunspeet-22

Plan onderhoudsbeurt